7 tips voor geweldig goede pandfoto’s die doen doorklikken

Print

Als een beeld meer zegt dan 1.000 woorden, dan spreken foto’s van huizen boekdelen. Dagelijks worden immers tienduizenden panden getoond in de resultatenlijst op Immovlan.be, en gemiddeld klikt 5% door op een pand. Eruit springen is dus de boodschap. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat op jóuw pand geklikt wordt!

1. Schep sfeer
Mensen willen niet verhuizen naar een huis zonder sfeer of gezelligheid. Zorg dat je huis als een thuis overkomt; als een knusse plek waar het zeker fijn wonen wordt. Het kan al in kleine details zitten: een bos bloemen, frisgroene planten, mooie interieuraccenten zoals kaders, kussens en tapijten, ... brengen heel makkelijk sfeer in huis. Hou ook rekening met de juiste verlichting: kaarsen brengen een warme gloed over, terwijl felle lampen net heel koud aandoen.

2. Focus op de sterkste troeven
Beter dan wie ook ken jij de sterkste troeven van het huis (en vaak ook de impact ervan op de prijs). Zet deze troeven met stip in de kijker: maak er niet één, maar meerdere foto’s van uit verschillende perspectieven en laat nietszeggende stukjes ruimte achterwege. “Kitchens and bathrooms sell houses”, dat is algemeen geweten. Maar ook details zoals zeldzame faience vloertegels verdienen een plaats in de schijnwerpers. 

3. Breng orde
Foto’s van een huis boordevol spullen geven een slordige indruk en creëren geen rust. Ruim op, laat geen afwas op het aanrecht staan, laat geen kledij rondslingeren, sluit kastdeuren … Let wel op dat het niet onnatuurlijk clean wordt: in dit huis wordt tenslotte geleefd. 

4. Gebruik een professioneel toestel 
Hoewel onze smartphones al vaak over verschillende lenzen beschikken, neem je toch best foto’s met een statief en een digitale camera. Enkel zo leg je de setting ‘in rechte lijnen’ vast op foto, wat meteen veel professioneler overkomt. 

5. Kies de juiste belichting
Je mag dan nog een high-end fototoestel hebben, met fout licht bekom je geen geslaagde foto’s. Maak gebruik van daglicht: houd de fotoshoot op een heldere zonnige dag en vermijd tegenlicht door foto’s tegen de ramen in te nemen. Geef je verlichting nog een extra boost door – jawel, ook overdag – de lichten aan te steken. 

6. Crëeer een ruimtelijk effect
Neem foto’s met diepgang – in de meest letterlijke zin natuurlijk. Door vanuit de hoeken van de kamers te fotograferen (eerder dan vanuit het midden), zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk ‘vloer’ te zien is op de foto’s.

7.  Houd de juiste volgorde aan
Bij publicatie start je met de meest sprekende foto. Dit hoeft echt niet steeds de foto van de gevel/buitenzijde te zijn. Zeker niet indien dat niet de sterkste troef van de woning is. Een knusse living kan evengoed een perfecte startfoto zijn die veel kliks oplevert. Waar je dan weer zeker niet moet beginnen, zijn foto’s van kleine ruimtes zoals wc of berging. Deze komen maar zelden goed en overtuigend over op foto. Uiteraard vermeld je deze ruimtes wel tekstueel in je pandomschrijving.

Auteur:

Blog tags