Hoe zoeken kandidaat-huurders/-kopers een nieuwe woning?

Print

Een bevraging van Roularta bij 7000 respondenten bevestigt zwart op wit wat de vastgoed- en bouwsector al een tijdje aan den lijve ondervindt: de markt is bijzonder actief op zoek. Maar hoe gaan kandidaat-huurders en kandidaat-kopers op zoek naar hun nieuwe thuis? En hoe informeren investeerders zich bij de zoektocht naar een tweede pand? Met andere woorden: op welke kanalen moet jij als vastgoedspecialist prominent aanwezig zijn?

Het moge zeker zijn: de vraag naar vastgoed en/of bouwprojecten is er. Uit de enquête blijkt dat 27% verhuisplannen heeft binnen de 5 jaar. Daarbovenop blijft de Vlaming met een spreekwoordelijke baksteen in de maag zitten: 33% van de huurders wil binnen de 5 à 10 jaar eigenaar van een woning worden, en 12% van de Vlamingen zonder extra eigendommen of panden is geïnteresseerd om zich een tweede eigendom aan te schaffen.

Als Vlamingen zo geïnteresseerd zijn in een nieuwe woonst, hoe zoeken ze die dan? Wij zochten het voor u uit door alle mogelijke informatiekanalen te laten ranken door onze respondenten.

Het internet spant zoals verwacht de kroon, met online zoekopdrachten (47%), surfgedrag op gespecialiseerde vastgoedportalen (44%) en rechtstreeks verkeer naar de website van een vastgoedkantoor (31%). Sociale media zijn ook een informatiebron, maar spelen hierin over het algemeen een kleinere rol (12%).

Uiteraard blijft ook ‘real life’ inspiratie belangrijk. Word-of-mouth doet het ‘m nog altijd: 26% vraagt om persoonlijk advies bij familie en vrienden. 12% zich inspireren door beurzen.

 

TIP: het zoekgedrag verschilt naargelang de leeftijd en zelfs de regio van de respondenten. Vraag er gerust naar bij onze experten: op basis van deze inzichten geven ze je met plezier advies op maat!

Vraag advies op maat bij onze experten:

Blog tags